top of page
Diana, Grietje en Wegtertje.jpg

Vlees van de Fries Hollandse Witrik

Zorgboerderij de Witrik boert op natuurlijke wijze waarbij respect voor mens, dier en natuur een belangrijke plaats in neemt. Op het bedrijf worden Fries Hollandse witrik koeien gehouden voor de melk, vlees en fokkerij. De koeien zijn te herkennen aan hun unieke aftekening en de aanwezigheid van de horens. De Fries Hollandse witrik is één van de zeldzame runderrassen in Nederland. Het aantal witrikken van het ‘oude’ type ( Fries Hollands of Mrij) wordt steeds minder. Wij willen graag meehelpen om deze zeldzame kleurslag in stand houden.

Op het rundveebedrijf bevinden zich zo'n dertig koeien en dertig stuks jongvee. In het voorjaar en in de zomer lopen alle dieren buiten. Rondom de boerderij is twintig hectare grasland aanwezig. Doordat we volgens de biologische werkwijze boeren wordt er geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen gestrooid over het grasland. In het voorjaar wordt het weiland bemest met drijfmest en vaste mest. Hierdoor is het weiland faunarijk en zit het vol met kruiden. Elk jaar wordt er graskuil en hooi van eigen land gewonnen zodat er in de winter voldoende voer is voor de koeien. Daarnaast is het medicijngebruik te verwaarlozen. Deze aspecten zorgen er voor dat de koeien een zeer waardig bestaan hebben.

​Een aantal keer per jaar laten wij één van onze runderen slachten bij Huisslachter Paul van der Kley uit Kollumerzwaag. Op deze manier willen we voor een stukje verantwoord vlees uit de regio zorgen. Het rund zal weer terug komen in vleespakketten en losse producten en bestaan uit zowel gehakt, worstjes en vlees (biefstuk,bieflappen, lendelappen, rollade etc). De vleesproducten worden afzonderlijk van elkaar diepgevroren en verpakt per 300 tot 600 gr. Een pakket van 15 kg bevat alle verschillende soorten vleesproducten. Kleinere pakketten zijn ook mogelijk en losse producten zijn ook mogelijk.

Neem contact op met Zorgboerderij de Witrik voor mogelijkheden of een actuele prijslijst.

Heeft u interesse of vragen dan kunt u contact opnemen met Zorgboerderij de Witrik

bottom of page